webontwikkelaar.nl


Bestanden uploaden met Dreamweaver

Zodra je website definitieve vormen aanneemt, plaats je 'm op de webserver, het adres bij je hosting-provider. Meestal gebruik je voor dit uploaden (S)FTP of webDAV.

Dreamweaver kent uitgebreide FTP-functies om je site te uploaden.
Mijn eerste Dreamweaver-handboek behandelde die FTP-functies niet. Het verwees alleen naar de FTP-time-out-instellingen, een optie die je zèlden nodig zult hebben. Vandaar dat ik ben gaan zoeken, hoe het in vredesnaam werkte.

De File-management-button instellen

Allereerst verwacht Dreamweaver dat je de zogenaamde File-management-button de juiste instellingen meegeeft. Deze button vind je ongeveer in het midden van de document-werkbalk. Zònder de juiste instellingen zijn alle opties achter die button outgreyed. Na de correcte instellingen zullen de opties Get en Put achter de File-management-button aan te klikken zijn:


Om de juiste File-management-voorkeuren aan te maken, kies je in Dreamweavers Site-roluitmenu de optie Manage Sites...:


Het type access kiezen: FTP

In het Site Definition-venster kies je vervolgens links in het Category-menu de optie Remote Info. Daarna kun je kiezen welk type Access je wenst. Veel webservers zijn toegankelijk met FTP of SFTP. De laatste optie Secure FTP kun je desgewenst aanvinken met de optie Use Secure FTP in het dialoogvenster:


Waarschijnlijk zul je op dit punt een brief van je hosting-provider erbij moeten pakken, om de volgende gegevens te kunnen invullen:
FTP host:
Host directory:
Login:
Password:
Deze gegevens zullen namelijk per Hosting-provider, webserver of account verschillen.


Heb je alles ingevuld, dan kun je met de knop "Test" kijken of Dreamweaver een connectie kan maken met je webserver:


Bestanden uploaden en beheren

Zodra Dreamweaver "connected tot your webserver successfully" aangeeft, kun je met de put-knop, de File-management-button je bestand uploaden:


Dreamweaver zal daarbij zelf vragen of hij dependent files (afbeeldingen etc.) meteen óók zal uploaden:


Kies je daar niet voor, dan zou je ontwerp er ineens zo —zonder afbeeldingen en css-bestanden— kunnen uitzien (al kan een probleem als dit op een heleboel manieren ontstaan, het kan ook zijn dat je de verkeerde paden naar de afbeeldingen gebruikt hebt... )In elk geval kan Dreamweaver in de afbeelding die volgt de dependent files niet vinden:


Bestandsbeheer met het palet Files

Ook kun je nu je Lokale directory vergelijken met de Webserver. Daarvoor gebruik je het palet Files, dat je vindt achter Roluitmenu Window --> Files of F8. Klik in het palet Files op Expand to show local and remote files:


In het expanded palet Files kun je bestanden verplaatsen van de linker (server) zijde naar de rechter (server) zijde; je kunt daar weer de groen-blauwepijl-knop voor gebruiken:


Tenslotte kun je wanneer alle File-managements-instellingen naar wens zijn, ook nog altijd gewoon de optie "Save to Remote Server..." kiezen in het Roluitmenu File. Ongeacht het type access dat je gekozen hebt.

Het type access kiezen: WebDAV

In het Site Definition-venster onder Manage Sites... van Dreamweavers Site-roluitmenu, kun je bij de Category Remote Info ook kiezen voor de optie Access: WebDAV. Ik gebruik het wel, het is veilig, maar ik ben er niet dol op. Voor alle instellingen goed zijn (ook alle certificaten op de server that is) zie ik veel foutmeldingen. Heb je eenmaal alle instellingen correct, dan kun je je bestanden uploaden en beheren zoals hierboven besproken. Let op de URL, die moet beginnen met https:// wanneer je een secure WebDAV-verbinding wenst:


Het type access kiezen: Local Network

Sommige mensen werken en of testen op een lokale server. Dat kan een machine zijn waarop een HTTP-server draait binnen je kantoor of school. Je hebt dan meestal ook de mogelijkheid om zolang je binnen je kantoor of schoolgebouw bent een lokale URL als volgende in je browser op te vragen:


Om deze lokale server in Dreamweaver in te stellen, kies je in het Site Definition-venster onder Manage Sites... bij de Category Remote Info de optie Access: Local/Network. Hoe je dit vervolgens moet instellen, kun je het allerbeste vragen aan de systeembeheerder die de lokale servers geinstalleerd heeft. In sommige gevallen kun je met een klik op het mapikoon Remote folder over het netwerk naar de juiste lokatie bladeren:


Ook bij deze Access-optie kun je je bestanden weer up- en downloaden met de Put-knop, oftewel de filemanagements-button, maar ook weer met het Roluit-menu File en de optie "Save to Remote Server...":


En tenslotte ook weer met palet het Files, dat je vindt achter Roluitmenu Window --> Files of F8. Klik in dat palet Files weer op Expand to show local and remote files en vervolgens kun je bestanden verplaatsen van de linker (server) zijde naar de rechter (lokale) zijde; je kunt daar weer de groen-blauwepijl-knop voor gebruiken:


Ook bij deze Access-optie kun je je bestanden weer up- en downloaden met de Put-knop, oftewel de filemanagements-button, maar ook weer met het Roluit-menu File en de optie "Save to Remote Server...":

Micro-wijzigingen in je File-transfer-voorkeuren


En als je dàn tenslotte nog micro-wijzigingen in je File-transfer-voorkeuren als port of time-out moet instellen, kun je dat doen in de algemene preferences [CMND-U] van Dreamweaver, zoals je in de laatste afbeelding hierboven ziet. Ook kun je daar de links-rechts-indeling van het expanded palet Files definieren.

© Jolie en Edwin Martin 2007